Waarom marketing nog zoveel mooier kan

Het is maandagochtend en je loopt over straat naar je werk. Het is zo’n typisch begin van de week, de wekker ging te vroeg, het brood lag nog in de vriezer en je stootte per ongeluk je glas melk om. Kortom, het is niet je dag en je hebt er geen zin in. Totdat een willekeurig persoon op straat oogcontact maakt en naar je glimlacht, gewoon omdat het kan. Je ziet deze persoon waarschijnlijk nooit meer, maar de vriendelijke glimlach heeft je dag gemaakt.

Hoe leuk zou het zijn als iedereen wat vaker die positiviteit uit zou stralen? De wereld kan nog zoveel mooier. Dit geldt niet alleen de maatschappij, dat geldt ook voor marketing. Marketing kan nog zoveel mooier.

Media
De media heeft een grote invloed op de maatschappij. De media bepaalt in sterke wijze wat consumenten leuk vinden, wat een trend is, waar op gestemd wordt tijdens verkiezingen, welke levensstijl wordt gehanteerd, etc. Al het nieuws in de wereld, onderzoeken, standpunten van politici, verhalen op blogs en zelfs wat je vrienden, familie of collega’s uitspoken in hun vrije tijd wordt gedeeld via verschillende media: internet, televisie, kranten, radio, magazines. Marketing maakt het mogelijk dat een boodschap bij de juiste doelgroep terechtkomt. Marketing bepaalt in welke mate het impact heeft op de doelgroep. Dan is het toch fijn dat het een positieve impact heeft, zodat de wereld daadwerkelijk een beetje mooier wordt.

Onderschat
In veel gevallen wordt er te makkelijk over marketing gedacht. Even een website maken zodat alle informatie erop gezet kan worden, een paar social media kanalen aanmaken want dat hoort er nou eenmaal bij, visitekaartjes laten drukken die uitgedeeld kunnen worden bij netwerkborrels waar we nooit heengaan en vooruit, laten we ook nog een mooie missie opschrijven.
Maar waar sta je nou echt voor? Straal je dat uit? Kan jouw doelgroep in al je marketingacties zien wat belangrijk is voor jouw bedrijf? Gaan je medewerkers daar ook voor de volle 100% voor? Marketing kan nog zoveel mooier als we niet alleen denken aan het uiterlijk: logo, website, design, huisstijl. Het mooie is juist als je werkt vanuit de gedachte daarachter. Waarom ben je dit bedrijf begonnen? Wat zijn je waarden? Op wie wil je je richten? Wat beloof je? Als je daar eenmaal achter bent, pas dan ga je focussen op de volgende stap en mag je aan de slag gaan met de uiterlijke kernmerken. Als het plaatje compleet is en je bedrijf van binnen en buiten klopt zoals de missie in eerste instantie verklaarde, dan ben je authentiek en volgen consumenten, klanten of opdrachtgevers vanzelf.

Beleving creëren
We laten ons graag inspireren door toffe merken die het in onze ogen goed aanpakken. We kunnen bijvoorbeeld allemaal leren van de vrijetijdssector. Daar is het creëren van een beleving erg belangrijk geworden. Om dat te bewerkstelligen moet alles kloppen, van de missie, kernwaarden en strategieën tot de promotie-uitingen en uitvoer van product of dienst. Alleen dan kan de consument een ultieme beleving ervaren.

Prison Escape
Prison Escape is zo’n voorbeeld daarvan. We kennen allemaal het fenomeen ‘Escape Room’, Prison Escape is zoiets, maar gaat nog een stapje verder. In drie uur tijd moet je ontsnappen uit de gevangenis… samen met nog 99 gevangenen terwijl acteurs, verkleed als bewaking, je het ondertussen moeilijk maken. Prison Escape belooft een unieke beleving. Dat begint niet pas als je daadwerkelijk in je cel bent opgesloten. Dat begint al voordat je hebt besloten om deel te nemen aan deze activiteit. Op social media komen er regelmatig heuse mugshots voorbij en foto’s en video’s van een boze gevangenisdirecteur. Ook als je bent aangekomen bij de gevangenis wordt je als gevangene behandeld, wat de beleving nog meer versterkt.

Nou denk je misschien, wat heeft dit met een mooie wereld te maken waar we in het begin van het artikel over hadden? Een mooie wereld heeft niet alleen te maken met een plek waar de zon altijd schijnt, waar je een prachtig uitzicht hebt en waar nooit wordt gevochten (al zouden we dat wel graag willen). Het heeft ook te maken met een plek waar je kan genieten, kan ontspannen na een lange dag werken, leuke dingen kan doen met dierbaren en af en toe kan ontsnappen aan de realiteit zoals je bij Prison Escape doet.
Als marketing goed wordt uitgevoerd, als je met je bedrijf weet waarvoor je staat, alle betrokkenen geloven in het grotere doel en die boodschap wordt overbracht naar de doelgroep, dan gebeuren er gave dingen. Consumenten, klanten en opdrachtgevers gaan met je mee, gaan jouw visie geloven en dat maakt ze net zo blij als de glimlach van een willekeurig persoon op maandagochtend. En dat is super mooi.