Groei event

MKB Groei Event met Pieter Zwart van Coolblue

Eigenlijk ga ik bijna nooit naar netwerkgelegenheden of events zoals het MKB Groei Event. Dat is een duidelijke keuze geweest toen ik startte met ondernemen, tweeëneenhalf jaar geleden. Als startende ondernemer heb je al absurd veel te doen. Namelijk een onderneming opbouwen vanaf de grond.

Het leek mij ook niet speciaal handig om op zoek te gaan naar nieuwe netwerkcontacten, terwijl ik een bak aan contacten heb. Zoals familie en vrienden en al hun contacten. En m’n hele LinkedIn-netwerk. En m’n Twitter-vrienden, die ik heb opgebouwd door de jaren heen. Ik houd dan ook van online netwerken. Je weet wie je voor je hebt – en als je een beetje oplet, weet je ook waar hij of zij mee bezig is. En dus of je daarbij met jouw product of dienst iets kan betekenen.

CEO van Coolblue

Ook inspiratie kun je ten overvloede online vinden. Maar soms staat er iemand in het programma, die je gewoon niet missen wilt. En dat is voor mij Pieter Zwart. Je weet wel, de CEO van Coolblue. Coolblue is een absolute inspiratiebron voor mij op verschillende levels. Want zij hebben als geen ander het persoonlijke aspect gebracht binnen de massawereld van digitalisering. En dat is waar veel bedrijven alleen maar jaloers naar kunnen kijken.

Want de meeste bedrijven hebben het digitale speelveld nu wel omarmd, maar het persoonlijke is daarin vaak verdwenen. We proberen het wel met gepersonaliseerde e-mails en eigen profielen, maar echt voelen doen we het als consument of B2B-partner niet. Coolblue is bij uitstek in staat jou het gevoel te geven dat je ertoe doet. Mijn onderwerp voor mijn Tedtalk.

Wat me ook machtig fascineert is het feit dat zij met 1600 medewerkers werken, die allemaal de filosofie / missie van Coolblue hebben omarmd en daar op hun eigen manier een bijdrage aan leveren. Dat is natuurlijk geweldig. En het sluit aan bij het stappenplan, dat ik met Wendy Naerebout, eigenaresse van De Mooiste Versie Van, heb ontwikkeld om merk, mens en meetbaar resultaat aan elkaar te verbinden. Om een echt succesvol bedrijf neer te zetten met een constante groei in klanten, omzet en medewerkers. Het laat zich raden dat we ons hebben laten inspireren door Coolblue.

Tevreden klanten

Er zijn twee pijlers die bij Coolblue naast elkaar staan en de basis zijn van het bedrijf. Geld verdienen en de klant blij maken. Dat geeft spanning, want om de klant blij te maken kan het zomaar zijn dat je kosten stijgen en je dus minder geld verdient. Aan de andere kant is daar de volledige overtuiging (die ik meteen deel) dat tevreden klanten ervoor zorgen dat je geld verdient. Ze komen niet alleen terug, maar worden ook ambassadeur van je merk. Maar liefst 96% van de klanten is tevreden bij Coolblue. Overigens meten ze álles. Want dan pas kun je bijsturen. Ze willen ver, ver, ver wegblijven van ‘op het gevoel doen’. En dat legt ze geen windeieren.

Een mooi voorbeeld is hun wasmachinetak. Coolblue verkoopt de meeste wasmachines van alle aanbieders. Niet omdat ze mooiere of betere wasmachines hebben. Niet omdat ze goedkoper zijn. Wel omdat je er vanavond eentje kunt bestellen en hij morgen bij je thuis staat. En met name omdat ze thuisbezorgd worden tot op hun plek. Een service die inmiddels door velen is gekopieerd. Niemand koopt een wasmachine omdat het misschien wel eens tijd wordt. Je koopt hem omdat je vorige kapot is en je zo snel mogelijk weer wilt kunnen wassen. Dat lijkt logisch, maar je weet dit pas zeker door te meten en de customer journey in kaart te brengen. De directie is eerst zelf een aantal wasmachines thuis gaan bezorgen om te kijken wat er gebeurde. Sinds ze het concept hebben ingevoerd, is de verkoop enorm gestegen en is Coolblue marktleider. Het lijkt zo simpel hè.

Helaas had Pieter maar kort de tijd om zijn verhaal te doen. Ik had nog uren naar hem kunnen luisteren. Ik heb me dan ook voorgenomen om mezelf eens uit te nodigen voor een bakkie. Ik bezorg ‘m.