Aan-de-bel-2-560x315

Ondernemen in Nederland, in deze tijd?

Dan opeens heb je het echt gedaan. Je hebt je vaste baan opgezegd, je gaat ondernemen in Nederland. Dat is spannend, je bruist van energie en je bent helemaal overtuigd dat dit je gaat lukken. Je kan dit, hier ben je voor gemaakt. Eindelijk wordt je droom werkelijkheid. Eigen baas zijn, dat is toch heerlijk!

Gedwongen ondernemen in Nederland?
Dan ontstaan de eerste barstjes in je intense geluk. Want hoewel de meeste mensen volledig in mijn avontuur geloven en roepen dat ze het zo stoer vinden, zijn er ook mensen die de andere kant belichten. Ondernemers die snabbelen voor een opdrachtje en oprecht vragen waar ik aan begin in deze tijd?? Een vriendin die denkt dat ik gedwongen ondernemer ben geworden, want een vaste baan geef je toch niet zomaar op?! En dat is geen gekke gedachte, want de KVK meneer zat er ongeveer ook zo in.

Barre tijden
Tja mensen, ik begrijp deze reacties volledig. Veel ondernemers die starten tegenwoordig, hadden deze keuze wellicht niet gemaakt als ze niet op straat kwamen te staan. Onze inkomens staan al jaren onder druk door die vervelende crisis, dus voorzichtigheid is op zijn plaats. Hoe vaak hoor je mensen niet roepen ‘wees blij dat je een baan hebt’! En ja, ook dat is waar in deze barre tijden. Maar wat als je nou niet meer gelukkig bent in die baan? Wat als je meer wilt? Wat als je weet dat je meer kunt? Dat je kunt ondernemen in Nederland? Moet je het dan niet doen vanuit ANGST? Dat is toch je slechtste raadgever, heb ik gehoord?

Wees een witte muis
Angst is er om te overwinnen. Ik ga mijn hele leven al tegen de stroom in, als ik het gevoel heb dat dit mij gelukkig gaat maken. En leuk genoeg heeft mij dat de mooiste resultaten opgeleverd. Mijn vader zei ooit: ‘wees geen grijze muis, maar een witte’. Ik voeg daar aan toe: ‘leef iedere dag alsof het de laatste is en doe wat je leuk vindt’. Zo is Anceaux Marketing een feit geworden en had ik binnen een week mijn eerste opdracht. De KVK man ging stralen toen ik zei dat ik dit ondernemerschap ging rocken. Oftewel, ik kijk positief de toekomst in. Dat er maar vele opdrachten mogen komen! En jij? Ben jij een grijze of een witte muis? Een behoudend iemand of een iemand die alles uit het leven haalt?