Erkenning, brengt dat geluk?

Geschreven door Natalie Anceaux

Eerst was het; hoe is het met je bedrijfje? Red je het een beetje als ZZP’er? Is vast niet makkelijk. Heb je wel voldoende netwerk? Ga je het wel redden, want je hebt geen master in marketing. Je hebt toch Hotelschool gedaan? Kan je niet beter een restaurantje beginnen? Ja, je hebt best veel ervaring. Oh je je hebt bij Shell gewerkt in de marketing? En ook bij andere bedrijven, nou dan zal het wel goedkomen. Ben je niet bang, nu je gaat scheiden? Moet je alles alleen doen. Nou ja, heb je zelf voor gekozen.

Nu is het; je zal wel goed verdienen. Met je eigen kantoor als reclamebureau; ik mompel nog, het is een marketingbureau. En je hebt mensen in dienst! Nee, ik huur mensen van mijn team in, probeer ik uit te leggen. Echt een mannenwereld, knap hoor. Ja, mannen zijn leuk en ik kan goed met ze, sputter ik halfzacht tegen.

Maar wat veel belangrijker is, is dat ik gelukkig ben in het werk dat ik doe. Het leven dat ik voor mezelf heb gecreëerd. Dat ik mensen, opdrachtgevers mag inspireren en helpen bij het feit dat ‘marketing nog zoveel mooier kan’. En dat ik daarnaast voldoende ruimte heb om mijn kinderen op te voeden, ze levenservaringen kan meegeven omdat ik geld verdien dankzij het allerleukste vak dat ik ken.

Dus waarom? Waarom plakken mensen etiketten? Waarom zijn ze niet gewoon nieuwsgierig? Want hoe leuk het ook is, dat mensen nu heel positief naar me kijken ten opzichte van daarvoor, ik modder gewoon ook aan. Iedereen moddert aan. Ik moet keihard werken om mijn hypotheek te betalen en mijn jongens te onderhouden. Ik heb de kracht om dat te doen. En het geloof van opdrachtgevers, die met mij in zee gaan en met mij blijven zwemmen. En gelukkig een baal met kennis.

Wat is succes? Max Strom, de ademcoach die heel de wereld over gaat, stelde de vraag in zijn Tedtalk: ‘Will you survive your success?’ Hij geeft aan dat we onze kids willen laten geloven dat een mooi diploma halen, hard werken en veel geld verdienen, niet de weg is als je niet gelukkig bent.

Authentiek leiderschap, authentiek een merk in de wereld zetten, start bij jou. Deze man coacht CEO’s over de hele wereld en bijna 90% van hen leeft een leugen geeft hij aan. Ze houden medewerkers voor dat ze alles onder controle hebben en dat alles geweldig is. En dan zitten ze alleen op kantoor en hebben het gevoel dat alles wegglijdt. Deze mensen staan onder enorme druk. Ook die druk ervoor ik soms terwijl ik zeker geen CEO ben van een groot kantoor. Maar ik ben wel verantwoordelijk.

Voor mijn gezin, de mensen waarmee ik werk en het succes van mijn opdrachtgevers. Daarom volg ik nu het programma ‘New Female Leader’, om helemaal bij mezelf te komen. En niet meer afhankelijk te zijn van erkenning. Want uiteindelijk is het jouw weg en die van niemand anders.